Så får du den perfekta gräsmattan!

Den perfekta gräsmattan är något som många villaägare drömmer om men få är medvetna om hur mycket jobb som krävs för att uppnå drömmen.

 

1200x450_perfekt_grasmatta_jpg 

När solens strålar börjar värma och våren står inför dörren är det dags att börja förbereda gräsmattan. Gräs växer vid en jordtemperatur från 10 grader och uppåt och gödning av gräsmattan på våren är viktig. Genom att tillföra näring på våren så hjälper du gräsmattan att konkurrera ut ogräs och mossa. 

När du anlägger en gräsmatta ska du tänka på att den ska växa i väldränerad, näringsrik och lätt sandig jord, gärna på ett lager som är ca 15 cm. Bästa tiden för att anlägga gräsmattan är på sensommar/höst, dvs augusti-september. Enklast är att investera i gräs på rulle vilket också oftast ger bäst resultat. Genom regelbunden vattning, gödsling och klippning hålls mattan grön och jämn.

Mossa gillar fukt och upplever du att du har problem så kan detta bero på att gräsmattan inte torkar upp efter regn eller vattning eller att stora delar av gräsmattan ligger i skugga. En lösning på problemet kan vara att dränera den eller att samla upp gräsklippet så att detta inte ligger och hindrar fukten från att dunsta. Du kan även använda vertikalskärare eller så kallad mossrivare som enkelt river upp mossa och rötter så att din gräsmatta kan börja andas igen.

Eftersom gräset slutar växa då jordtemperaturen går under 10 grader så är det lätt att mossan tar över lite på hösten. I våra butiker kan du hitta anti-moss-medel från bl.a. WOLF-Garten som innehåller järnsulfat vilket är effektivt mot mossa.

QC TRÄDGÅRDSEXPERTEN TIPSAR:

- Gödsla frikostigt och börja tidigt på våren då gräset börjar växa. 

- Klipp din gräsmatta ofta, gärna 1 gång/vecka och samla upp gräsklippet så att inte fukt samlas.

- Under högsommaren kan din gräsmatta behöva vatten men tänk då på att inte vattna så det bildas pölar utan

  vattna hellre sparsamt och oftare.